BRF Önneredsbodarna

KOMPROMISSLÖS LIVSKVALITET

Önneredsbodarna står klara
64 ljusa och välplanerade bostadsrätter står nu klara med i inflyttning i februari 2020. Söker du också ett bekymmersfritt boende mitt emellan stad och hav så finns fortfarande ett fåtal lägenheter ute till försäljning. Välkommen!

 

Om Önneredsbodarna

·  Antal lägenheter: 64 st
·  Antal rum: 1 – 4
·  Boarea: 35- 112 kvm
·  Parkering: Garage under huset och parkeringsplatser ovan mark
·  Hiss: Ja
·  Tillträde: preliminärt februari 2020

En idyll mellan hav och stad

Önnered är ett havsnära och attraktivt område i sydvästra Göteborg. Området är kuperat med klippor närmast havet och skogsklädda bergsknallar längre in. Bebyggelsen består huvudsakligen av villor och radhus. I sydväst har Önnered kontakt med havet, och några fiskebåtar har fortfarande Önnereds Brygga som hemmahamn. Önnereds brygga är namnet på hamnen och var tidigare en aktiv fiskehamn. Bryggan ligger vid Eskils kanal som leder till Fiskebäck. Norr och söder om Önnereds brygga finns det småbåtshamnar med plats för cirka
1000 båtplatser för fritidsbåtar.

”Brf Önneredsbodarna är ett unikt projekt på många sätt. Redan från början fanns en bra dialog med byggherren där det gjordes tydligt att detta skulle bli ett projekt att bli stolt över, både vi som ritar och bygger men framförallt de boende. För-och nackdelar vägdes emot varandra för att hitta den optimala lösningen. Detta har också gjort att det inte har kompromissats med detaljerna.”

Martina Boyton, Arkitekt SAR/MSA Semrén & Månsson

Ett centrum i Önnered

Brf Önneredsbodarna har fått sitt namn efter de handelsbodar som legat på platsen. Här finns ett brett serviceutbud med frisör, hudvård, kläder, blommor och pizzeria. När det nya projektet Brf Önneredsbodarna är färdigbyggt kommer dessa butiker att finnas i gatuplan längs Önneredsvägen på samma plats som idag. Under byggtiden (ca 2 år) kommer butikerna i Önneredsbodarna att omlokaliseras till en tillfällig byggnad i närheten, vilket ger kontinuitet för både verksamheter och kunder.

VÄLKOMMEN TILL BRF ÖNNEREDSBODARNA

Önneredsbodarna byggs i klassiska material men med en samtida stil. Taket hämtar sin branta takvinkel från de klassiska sjöbodarna och ger samtidigt plats för ytterligare ett antal lägenheter utan att för den skull gå för högt mot den omgivande miljön. Tegel från det danska tegelbruket Petersen Tegl i varierande varma nyanser ger fasaderna ett naturligt liv och en inbjudande karaktär. I entréerna bryter ekdetaljer av mot tegelfasaden, ytterligare ett tidlöst material som åldras vackert. När du kommer in i entrén möts du av eleganta, noga utvalda detaljer i mörkblått och mässing

INREDNINGSKONCEPT

Inredningsarkitekten Birgitte Mordt har tillsammans med sina kollegor på Semrén & Månsson tagit fram tre inredningskoncept: Klassisk, Trend och Exklusiv. Här får du en möjlighet att gå in och välja inriktning på din lägenhet som tilltalar just dig. Här är du med och väljer allt från kakel i hallen till golvet i vardagsrummet hela vägen till taket i badrummet.

Önnered och havet

Från Önnereds brygga kan du ta dig med båt till Fiskebäck genom Eskils Kanal med en pittoresk känsla av Bohuslän trots att du befinner dig så nära Göteborg. Kanalen omgärdar Sjöbacka, eller som det kärleksfullt kallas av Önneredsborna ”Tippen”, efter att jordmassor från bygget av Frölunda Torg lades ut här. Idag är Sjöbacka ett vidsträckt och grönt strövområde som är mycket populärt för alla som är ute på joggingturer eller söndagspromenad. Ett vanligt utflyktsmål för picknick, drakflygning och andra utflykter på grund av sitt natursköna läge. Här finns även en fotbollsplan och ett vattendrag där man under kalla vintrar kan åka skridskor. Till Önnered hör också öarna Stora och Lilla Rösö som båda har fina badvikar. På Lilla Rösö har en del fiskare sina sjöbodar, vilka utgör ett charmigt inslag i landskapet.

Restaurang och Café

På bryggan hittar man restaurang Jungman Jansson som är en trevlig och populär restaurang med utsikt över skärgården. Jungman Jansson är en folkkär restaurang som har funnits vid Önnereds Brygga i över 20 år. Här erbjuds allt från västkustbufféer till affärsluncher.  I Fiskebäck finns caféet Sjöboa för mysiga fikastunder i en vacker skärgårdsmiljö.

Natur och fritid

Läget vid havet låter er ta del av det bästa som västkusten har att erbjuda. Har ni egen båt står många småbåtshamnar till buds. När helgen närmar sig kan ni packa ryggsäckarna och utforska området kring Fiskebäcks vale, där flera fornminnen har gjorts. I området Åkered finns en sporthall med bland annat tennis, innebandy och gym.

Badplatser i Önnered med omnejdI närområdet finns flera fina badplatser. Närmast ligger Ganlet och Rörviks badplatser som nås efter en kort promenad. På cykelavstånd finns några större badplatser som Näsetbadet och Smithska udden söder om Önnered eller Fiskebäcksbaden som ligger strax norr om Önnered.

Affärer och Shopping

Matinköp och större inhandling kan göras i Fiskebäck, Önnered eller Frölunda Torg. Frölunda torg är ett av västsveriges största shoppingcentrum med över 200 butiker, restauranger och caféer.

Kommunikationer

Det är lätt att ta buss till Frölunda Torg där man kan fortsätta med buss eller spårvagn in till centrala Göteborg eller övriga delar av staden.

Önnered och havet

Brf Önneredsbodarna har ritats av det prisbelönta Arkitektkontoret Semrén & Månsson med stor omsorg om både kvalitet́ och funktion. Området består av fyra hus med tegelfasader och valsade plåttak, tidlösa material med minimalt underhåll.

Gårdarna mellan husen har planerats av Anna Henrikson, landskapsarkitekt LAR/MSA, Natur & Landskap där hon med hjälp av solstudier planerat gångar och sittplatser som tar vara på den sköna eftermiddagssolen.

Juridisk person tillåts som köpare vilket innebär en öppning för företagsköp. Brf Önneredsbodarna beräknas starta inflyttningen i december 2019.

Bakom arkitekturen

Magnus Månsson,

Arkitekt Semrén & Månsson

Vilka tankar har du kring boende?

Med dagens priser på både mark och produktion ställs höga krav på oss arkitekter. Kraven kommer både från byggherren och de boende, med förväntningar om effektiva lägenheter där vi har tänkt på ljusinsläpp kontra insyn, öppen planlösning kontra möjlighet till avskildhet. Det är ju denna utmaning vi går igång på.

Hur mycket påverkar platsen arkitekturen?

Just Brf Önneredsbodarna ligger på en väldigt speciell tomt nära villabebyggelse. Vi ville hålla ner höjden till ett format som passar området. Genom att planera in lägenheter under taket kunde vi hålla ner takfoten. Höjden på huset förhåller sig dessutom väl till bergsknallarna runt omkring. Här bygger vi också ett garage under hela huset, detta är ju en vardagslyx med bekvämlighet, t.ex aldrig mer skrapa bilrutorna på morgonen och har man handlat tunga matkassar är det bara att ta hissen upp. Sen slipper man ta parkeringar för de boende i gatuplanet och stöttar istället butikerna som kan ta emot sina kunder. Vad som också var kul i detta projektet var just butikerna och servicen i bottenplanet, detta är verkligen något som ligger i tiden och bidrar till en känsla av livskvalitet.

Hur tänker du kring grannar?

Vi försöker bygga in platser för möten så väl som avskildhet. Dels den egna balkongen, sen är gårdarna mellan husen planerade för att skapa platser att sitta ned och mötas. Det är en styrka med bostadsrätter som många inte tänker på. Genom att man tar gemensamt ansvar bildas på ett naturligt sätt starkare gemenskap än vad
man många gånger får i ett villakvarter.

Brf Önneredsbodarna har ovanligt fina materialval för att vara nyproduktion, hur har ni tänkt där?

Detta är inte någon självklarhet, men det är en omsorg från oss och från byggherren. Bra materialval skapar värden inte bara i stunden utan även över lång tid framöver.

En bostadsrätt tar på sig ett förvaltningsansvar och med underhållsfria material som tegel och plåttak håller sig huset vackert med minimalt underhåll. Det är klart att det blir några kronor extra i byggfasen men det lönar sig över tid. Om man någon gång ska säljas så är det material som står sig.

Att bo i bostadsrätt ska vara ett bekvämare alternativ till att bo i villa, där man frigör tid som annars går åt att underhålla huset, till att göra det man verkligen vill som att lägga tid på barnen eller hänge sig åt sitt intresse.

Vi gillar att jobba med enkla men fina lösningar som skapar värden i vardagen oavsett om det är ett privat boende, ett hotell eller en reception till något internationellt företag. Vi är många här på Semrén & Månsson som varit inblandade i detta projekt och vi ser nog alla fram emot att se det klart.

Magnus Mansson

Petersen Tegl

Den 17 maj 1791 gav kung Christian VII tillåtelse till att driva tegelbruk vid Nyböl Nor. Idag drivs tegelbruket av Christian A. Petersen och hans döttrar, det vill säga åttonde och nionde generation i rakt nedstigande led. Från att vara ett lokalt tegelbruk, grundat för mer än 220 år sedan, har Petersen Tegl utvecklat sig till att vara en högt specialiserad verksamhet med global export. Utvecklingen har föregåtts – och föregår fortsatt – i samarbete med arkitekter från hela världen. Petersen Tegl är beläget på Jylland och är det enda tegelbruket som kolbränner all sin produktion, vilket innebär att en stor variation i färger och nyanser uppnås.

Interiören

Alla lägenheter är välplanerade med öppna planlösningar som inbjuder till umgänge med familj och vänner. De har rymliga kök och badrum samt bra förvaringsutrymmen. I vardagsrummen får du stora fönster med glas ner till golv i kombination med balkong i söder, vilket ger en exklusiv känsla och mycket ljus i rummet. Alla lägenheter värms upp med golvvärme som ger ett behagligt inneklimat de tider på året då inte solens strålar letar sig in genom fönstren. I hus 1,2 och 3 har samtliga vindsvåningar öppet upp till nock, vilket innebär en högsta takhöjd på ca 4,5 m.

Kök

Köket har planerats med stor omsorg om både förvaring och avställningsytor. Så att du ska få inspiration till såväl lustfylld matlagning med långa trevliga måltider som en njutbar frukost i vardagen. Den högkvalitativa köksinredningen kommer från Vedum och vitvarorna från Electrolux. Detta gäller oavsett vilket av våra inredningskoncept du väljer.

Badrum / Tvätt

Badrummet är precis som köket, utformat för att du skall trivas i badrummet såväl när du gör dig i ordning innan skola eller jobb, som när du vill slappna av med en extra lång dusch eller ett skönt fotbad. Även badrummen är en del av helheten inom respektive inredningskoncept. Detta gäller val av färgsättning, utformning av kakel och klinker samt badrumsinredningen. Även här kommer inredningen från Vedum, tvättmaskin och torktumlare från Electrolux.
Konceptet Klassisk är den grund som ingår som standard och är den hantverks- och kvalitetsnivå vi utgår ifrån, Trend är tillvalet för dig som vill ha det lilla extra som särskiljer och sätter karaktär. Exklusiv-konceptet ger dig möjlighet att vara med och skräddarsy lägenheten helt efter dina tankar och idéer. Här får du dessutom möjligheten att sitta ned med Birgitte för guidning och inspiration. Allt för att erbjuda dig ett boende där du kan trivas i många år.

Klassisk

Ett skandinavisk och stilrent inredningskoncept som är grundvalet i alla lägenheter. Det består av traditionella, omsorgsfullt utvalda material i en naturlig färgskala. En harmonisk stil som du aldrig tröttnar på. Med konceptet Klassisk kommer din lägenhet få ett golv med mattlackad 3-stavs ekparkett samt en ljusgrå klinker i entrén. Väggar, golvlister och de släta innerdörrarna kommer vara vita för att du som boende ska ha en bra bas att bygga vidare på. Garderober i hall och sovrum är vita med kromade knoppar som en av flera stilrena detaljer.

Läs mer i brochyren

Trend

Detta inredningskoncept är för dig som vill ha det där lilla extra. Tidlös design och stark hantverkskänsla kombineras med nutida detaljer som ger dig en personlig och samtidigt lugn bas i inredningen. Inredningsvalet Trend har en vitlaserad 3-stavs ekparkett för en ljusare ton i lägenheten samt en ljusgrå klinker i entrén. Väggar och de släta innerdörrarna är vita med kromade dörrtrycken. Även golvlisterna är vita med ett extra högt utförande. På de släta vita garderoberna i hall och sovrum kommer det vara en knopp av brunt läder med detaljering i krom.

Läs mer i brochyren

Natur och fritid

Läget vid havet låter er ta del av det bästa som västkusten har att erbjuda. Har ni egen båt står många småbåtshamnar till buds. När helgen närmar sig kan ni packa ryggsäckarna och utforska området kring Fiskebäcks vale, där flera fornminnen har gjorts. I området Åkered finns en sporthall med bland annat tennis, innebandy och gym.

Badplatser i Önnered med omnejdI närområdet finns flera fina badplatser. Närmast ligger Ganlet och Rörviks badplatser som nås efter en kort promenad. På cykelavstånd finns några större badplatser som Näsetbadet och Smithska udden söder om Önnered eller Fiskebäcksbaden som ligger strax norr om Önnered.

Läs mer i brochuren

Logga in